Savjetovalište za metabolizam i prehranu

U opuštenom razgovoru s pacijentom liječnica analizira uzroke problema u prehrani povezane sa sadašnjim endokrinološkim problemom. Nakon uvida u medicinsku dokumentaciju, liječnica postavlja pitanja o dosadašnjim bolestima koje mogu imati utjecaja na nutritivni status i tjelesnu težinu. Potom se ispituje sastav tijela pacijenta postavljanjem na biometrijsku vagu. Nakon analize, slijedi razgovor o dobivenim vrijednostima koje pomažu pri dijagnozi ili preporuci za terapiju.

Individualni ciljevi

Na temelju uvida u trenutno stanje tijela određuju se individualni ciljevi te plan prehrane. Prvi korak uključuje razgovor s pacijentom tijekom kojega se analiziraju uzroci dosadašnjih problema u prehrani. U drugome koraku se zajednički dogovoraju i planiraju buduće promjene u stilu života, načinu prehrane i tjelesnoj aktivnosti.

Liječnik educira pacijenta, objašnjava smisao promjene za i zdraviji i ljepši budući život te daje savjet o načinu njihovoga postizanja.

U kontrolnim se pregledima prati učinak provedenih mjera objektiviziran u promjenama sastava tijela.

Cilj liječenja je postići trajne promjene nezdravih navika ugodnim i postupnim načinom prilagođenim svakoj osobi.

Analiza tijela određuje se metodom bioimpedance.

Analizom sastava tijela određuje se:

  • Tjelesna masa
  • Bazalni metabolizam i energetske potrebe organizma
  • Indeks tjelesne mase (engl. Body mass index, BMI)
  • Udio ukupne  i izvanstanične vode u tijelu
  • Ukupna količina masnog tkiva
  • Ukupna količinu nemasnog tkiva
  • Količinu visceralne masnoće
  • Količinu skeletne mišićne mase

Rezultati mjerenja se jednostavno grafički prikazuju i potom daju na uvid pacijentu.

Količina masnog tkiva

  • Općenito praćenje količine masti tijekom redukcijskih dijeta
  • Kontrola količine masti kod dijabetičara, osoba s inzulinskom rezistencijom i pacijenata s metaboličkim sindromom koji u početku dijetne terapije ubrzano gube vodu
  • Kontrola stanja uterniranosti sportaša i drugih vježbača
  • Kontrola stanja uhranjenosti onkoloških, kardioloških i nefroloških pacijenata
  • Izračun udjela posebne vrste masnog tkiva-visceralne debljine koja je osjetljiv indikator obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2
  • Kontrola gubitka visceralnog masnog tkiva tijekom redukcijske dijete kod pretilih pacijenata
  • Kontrola dijetne terapije kod dijabetičara, kardioloških pacijenata

Količina mišićne mase

  • Mjerenje mišićne mase obvezatno je kod svih promjena tjelesne težine
  • Održavanje normalne mišićne mase je neophodno kod svih redukcijskih dijeta i većih gubitaka na tjelesnoj težini poglavito u dijabetičara
  • Nadzor i održavanje mišićne mase posebice su važni kod sportaša kada treba odrediti razinu uvježbanosti i razinu opterećenja u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji
  • Nadzor i održavanje mišićne mase izuzetno je važno u kardioloških, nefroloških i onkoloških pacijenata

Ukupni sadržaj vode u tijelu

  • Mjerenje mišične mase obvezatno je kod svih promjena tjelesne težine
  • Održavanje normalne mišične mase je neophodno kod svih redukcijskih dijeta i većih gubitaka na tjelesnoj težini poglavito u dijabetičara
  • Kod pacijenata s prekomjernom težinom, osoba s inzulinskom rezistencijom, metaboličkim sindromom i i dijabetesom jer se kod njih u početku dijetne terapije pojačano se gubi voda

Pretraga podrazumijeva prethodnu pripremu:

1. Izostanak hranjenja dva sata prije mjerenja

2. Prestanak naporne tjelesne aktivnosti najmanje 12 sati prije mjerenja

3. Ne uzimati kofein i alkoholna pića 12 sati prije mjerenja

4. Prikladno je isprazniti mjehur prije postupka mjerenja

5. Preporučuje se izbjegavati velik unos pića na dan analize

This Area is Widget-Ready

You can place here any widget you want!

You can also display any layout saved in Divi Library.

Let’s try with contact form: